Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

27 rujna 2011

COFFEE ..


Kavom se možemo uspješnije boriti protiv depresije

Žene bi trebale piti dvije ili više šalica kave dnevno kako bi smanjile mogućnost padanja u depresiju

Istraživanje koje se protegnulo na deset godina, a obuhvatilo je preko 50 tisuća medicinskih sestara u SAD pokazalo je da žene koje piju barem dvije šalice kave dnevno imaju 15% manju šansu za razvoj depresije, dok su kavopije s prosjekom od preko četiri šalice dogurale do 20% manje šanse.

Kako je istraživanje izašlo u relativno uglednom Archives of Internal Medicine, a radila ga je ekipa sa Harvarda, rezultati su svakako respektabilni. Istraživači su i dalje bez zaljučka zašto baš kava ima takav učinak, no vjeruju da se radi o kofeinu, jer su testovi s kavom bez kofeina bili bez učinka.

Pokazalo se da i žene koje redovito piju kavu imaju veću sklonost pušenju i alkoholu, a ne privlače ih crkvene i volonterske aktivnosti. No, dobra strana je i činjenica da imaju bitno smanjenu vjerojatnost da će postati pretile ili razviti visoki krvni tlak ili dijabetes.

Kavopije od prije po istraživanjima nisu skloni samoubojstvima, a sve se na neki način veže na kofein, za koji je dokazano da povećava energiju i poboljšava raspoloženje.


Nema komentara:

Objavi komentar