Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

28 rujna 2011

ZERP - nemoguća misija


ZERP je godinama bio jedna od prepreka na koje se Hrvatska spoticala u pregovorima s Europskom unijom. Odgađan je čak četiri puta. Počelo je u ljeto 2001. Inicijator saborske rasprave o gospodarskom pojasu bio je tadašnji HSP-ovac Tonći Tadić. Glasovanje je odgođeno na godinu dana. Dvije godine kasnije, vladajuća koalicija ipak proglašava ribolovno ekološki pojas, no odgađa primjenu na godinu dana.

Nitko službeno nije želio potvrditi postojanje političke trgovine oko odustajanja Hrvatske od ZERP-a. Iz Europske su Unije stizali signali da bi Hrvatska mogla znatno ubrzati proces pregovora ukoliko se to pitanje riješi. Njega ćemo, razumljivo, riješiti ako odustanemo od zaštićenoga ribolovnog pojasa i dopustimo izlov susjednim zemljama. Hrvatska je pristala. U našem moru moći će loviti sve ribarice dok se u Bruxellesu ne pronađe drugo, zajedničko rješenje u duhu EU. Ustupak je jedini u tome da se može staviti zabrana do kraja 2012. Nakon toga, moderne, učinkovite i bolje opremljene ribarice u našem Jadranu izlovljavat će našu ribu.


Proglašenje gospodarskog pojasa dosad se u  Hrvatskoj pokazalo kao nemoguća misija. Usporedbe radi, gospodarski pojas proglasile su brojne europske zemlje: Belgija, Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska... Gospodarski pojas vrijedi do 2012. kada sve zabrane moraju nestati. Spomenimo i to da su Portugalci očajni jer im Španjolci, bolje opremljeni, masovno  izlovljavaju ribu, dok Island nikad nije niti želio pristup EU, među ostalim, upravo zato jer štiti svoj ribolovni pojas.
 

Nema komentara:

Objavi komentar