Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

10 lipnja 2013

Počelo njihovo izdavanjePogledajte kako izgledaju nove osobne iskaznice!

Nakon ulaska naše zemlje u EU 1. srpnja hrvatski će državljani u druge države Unije moći putovati s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom.


MUP je objavio da od danas u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove počinje izdavati nove osobne iskaznice na kojima će biti upisan i OIB, što stare nisu imale.

"Na snagu je stupio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici kojim počinje prva faza projekta izrade elektroničke osobne iskaznice. Nova osobna bit će redizajnirana s unaprijeđenim elementima zaštite", pišu iz MUP-a. Nove osobne iskaznice mogu dobiti i djeca mlađa od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj.


Po državama EU od 1. srpnja s osobnom
Nakon ulaska naše zemlje u EU 1. srpnja hrvatski će državljani u druge države Unije moći putovati s valjanom putovnicom ili osobnom iskaznicom. "S obzirom na to da je osobna iskaznica znatno jeftinija od putovnice, izdavanjem osobnih iskaznica djeci olakšat će se i pojednostaviti putovanja unutar Europske unije i drugih država koje državljanima Unije dozvoljavaju prelazak državne granice s osobnom iskaznicom", pišu iz MUP-a.

Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice za dijete mlađe od 16 godina mora biti roditelj ili staratelj. Pri podnošenju zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica više nećemo morati popunjavati nekoliko zahtjeva, već će nam službenik na šalteru ispisati jedan obrazac, a mi ćemo samo svojim potpisom potvrditi točnost podataka. Cijena nove osobne iskaznice ne mijenja se nego ostaje 48,50 kuna, a i djeca plaćaju punu cijenu.
Građani ove osobne iskaznice ne moraju zamijeniti i s njima će moći nakon 1. srpnja 2013. prelaziti unutarnje granice EU
Stare osobne ne morate mijenjati do isteka roka valjanosti
Iz MUP-a ističu da ne morate mijenjati osobne iskaznice nakon što uđemo u EU, jer će i dalje vrijediti stare do roka kada su izdane. "Građani koji budu htjeli s osobnom iskaznicom izdanom prije 1. siječnja 2003. godine ulaziti na teritorij zemalja koje to dozvoljavaju, a koji zbog viših troškova izdavanja neće htjeti izvaditi putovnicu, morat će svoju važeću osobnu iskaznicu zamijeniti novom", poručuju iz MUP-a.

Ove osobne iskaznice građani će morati zamijeniti samo ako s osobnom budu htjeli prijeći granicu

Napominju i da provjerite ističe li vam osobna, jer je mora imati svaka osoba starija od 16 godina s prebivalištem u Hrvatskoj. Kazne za osobe starije od 16 godina koje nemaju osobnu iskaznicu su od 1500 do 2500 kuna, a sa stotinu kuna kazne mogli biste biti kažnjeni ako osobnu nemate sa sobom kada je od vas zatraži policajac.

"Osoba je dužna podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u roku od 15 dana od dana isteka roka važenja osobne iskaznice ili su se promijenili osobni podaci o njenom osobnom imenu, osobnom identifikacijskom broju, spolu, datumu rođenja ili ako je promijenila prebivalište u Republici Hrvatskoj", zaključuju iz MUP-a.

Nema komentara:

Objavi komentar