Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

28 travnja 2016

ANALIZA BISNODEADESET PODUZEĆA KOJIMA JE DRŽAVA DALA NAJVIŠE NOVCA Na čelu liste tvrtka kojoj je iz proračuna isplaćen 31 milijun kn po zaposleniku!

Među prvih deset tvrtki koje su 2015. dobile najviše novca po zaposleniku su 4 cestarske tvrtke: Bina-Istra, AC Zagreb-Macelj, Hrvatske ceste i HAC

Lani je iz državnog proračuna poduzećima isplaćeno 12,7 milijardi kuna, što je 7,7 posto manje nego godinu prije, kada su ostvarila rekordan transfer iz proračuna. U zadnje tri godine, pokazuje Analiza isplata državnog proračuna koju je provela Bisnode, hrvatska podružnica ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija sa sjedištem u Stockholmu, poslovnim subjektima je isplaćeno 38,9 milijardi kuna, 15,2 posto svih isplata iz proračuna. Najveći dio otišao je jedinicama regionalne i lokalne samouprave, te bolnicama i financijskim institucijama.

Kad je riječ o poduzećima, nije poznato po kojoj osnovi ona ostvaruju te prihode iz proračuna, ali može se pretpostaviti da je riječ o različitim oblicima sufinanciranja koja ona ostvaruju na temelju ugovora koje imaju s državom. Iznos koji ta poduzeća primaju iz proračuna u prosjeku čini jedan posto njihovih ukupno ostvarenih prihoda. Međutim, njih tri posto primi više sredstava iz proračuna nego što sami uprihoduju.


Novi trendovi

Bisnode je napravio analizu među 10 vodećih proračunskih dobitnika u prošloj godini po zaposleniku. Najviše novca dobila je Bina-Istra, 31 milijun kuna po zaposlenom, slijedi Autocesta Zagreb-Macelj s prosječno primljenih 19,3 milijuna kuna po zaposleniku, a na trećem je mjestu Varteks Pro sa 6,5 milijuna kuna.

Među 10 dobitnika su i Agencija Alan, Gen-I, Hrvatske ceste, Medicem-Servis. LMG Autokuća, Poba faktor i Hrvatske autoceste. Gledano prema djelatnostima, više od polovica proračunskih isplata odlazi građevinarstvu i prijevozu, a značajno iza njih su proizvođači i trgovački sektor, dok ostali sektori zajedno imaju manje od 30 posto udjela. Trogodišnja analiza isplata pokazuje rast prijevozničkog sektora, kao i ostalih sektora koji ne spadaju među četiri najzastupljenije djelatnosti. Neki oblik pomoći primaju i banke, a ukupno su u tri godine dobile 134,9 milijuna kuna, od čega četvrtinu državna banka HPB.

Pomoć bankama

Odmah iza nje nalaze se Zaba, PBZ, Erste banka i OTP, a način na koji te banke ostvaruju pomoć iz proračuna vjerojatno se odnosi na porezne povlastice.
Analiza pokazuje da poduzeća koja su primila sredstva iz proračuna “u prosjeku značajno pozitivnije posluju od prosjeka gospodarstva”. Čak 84,5 posto onih koji su primili sredstva iz proračuna poslovalo je s dobiti. S druge strane, prosjek poduzeća na razini cijelog gospodarstva je 62,1 posto.

Top 10 tvrki koje su dobile najviše novca po zaposleniku iz državnog proračuna

1. Bina-Istra d.d. - 31,0
2. Autocesta Zagreb - Macelj d.o.o. - 19,2
3. Varteks PRO d.o.o. - 6,5
4. Agencija ALAN d.o.o. - 5,6
5. GEN-I Zagreb d.o.o. - 5,4
6. Hrvatske ceste d.o.o. - 4,4
7. Medicem servis d.o.o. - 3,5
8. LMG Autokuća d.o.o. - 2,9
9. Poba faktor d.o.o. - 2,3
10. Hrvatske autoceste d.o.o. - 2,3
*iznosi su u milijunima kuna po zaposleniku
 

Nema komentara:

Objavi komentar