Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

16 travnja 2016

Izvozimo i pacijenteLiječe se u Brčkom jer je jeftinije i brže

BOLJA SKRB Ultrazvuk je u Brčkom i do deset puta jeftiniji nego u Hrvatskoj, na preglede se ne čeka, pregled vida i liječenje zuba su povoljniji, kažu mještani u Gunji i okolici
Prezentirajući reformu Hitne pomoći ministar Dario Nakić dao je novu nadu mještanim Cvelferije, najistočnijeg dijela Hrvatske, da će konačno imati bolju i hitniju zdravstvenu zaštitu nego do sada.

Naime, Zavodu za hitnu medicinu u Drenovcima obećao je još jedan interventni tim, kojega će sada činiti i liječnik (do sada su u timu bili samo sestra i tehničar) i koji će moći odmah na licu mjesta pružiti potrebnu pomoć, a ne samo prevesti pacijente u bolnicu u Vinkovce. Zbog dosadašnjih propusta i nedostatne pomoći, stanovnici Cvelferije, a to znači desetak sela oko Gunje, uz granicu sa BiH, bili su prisiljeni zdravstvenu pomoć potražiti ‘preko granice’. Naime, u samo jedan kilometar udaljenom Brčkom mještani Gunje i drugih sela već godinama, bez problema, obavljaju sve pretrage i dobiju svu potrebnu medicinsku skrb, naravno, uz plaćanje. Bolnica u Brčkom potpuno je uređena i suvremeno opremljena jer Brčko Distrikt dobiva veliki novac i pomoć od međunarodne zajednice. Imaju ultrazvuk, CT, magnetsku rezonancu i sve što je potrebno za učinkovit hitan prijem pacijenata.

Vikendom imaju ambulantu

Upravo stoga mještani Gunje i Cvelferije odlučuju se radije ići u Brčko po pomoć nego u 60 kilometara udaljene Vinkovce.
- Ako nam je hitno, onda je Brčko puno bliže rješenje. Do Vinkovaca i nazad treba nam 150 kuna goriva, još tamo izgubiš cijeli dan na čekanje, a u Brčkom to sve obavimo za sat vremena i platimo nekih 20, 30 konvertibilnih maraka, što je 80 ili 120 kuna. Osim toga, kod njih se ne čeka, dobiješ odmah sve što ti treba i doktori su jako dobri i ljubazni. Nekoliko puta sam tamo završio na Hitnoj, oni su me i vozili.Pregledao me kirurg, dao mi terapiju i sve to sam platio 80 kuna - kaže Mirsad Pezerović iz Gunje koji za liječnike u BiH ima samo riječi hvale. Slična iskustva imaju i trudnice koje u BiH idu na 4D ultrazvuk koji tamo košta 120 kuna, a u Zagrebu, primjerice, 1200.

- U Brčko idem kada je neka hitna situacija, ili vikendom, kada ne radi naša ambulanta. Obično je to kada djeca dobiju visoku temperaturu ili slično. Tamo ih odmah pregledaju, daju terapiju i gotovo. Naprosto nam se ne isplati ići za Vinkovce kada su u BiH cijene više nego prihvatljive, a skrb puno efikasnija” kaže Ibrahim Nukić iz Gunje.

I ljekarne rade dulje

Slično je i sa onima kojima treba hitna intervencija zbog zubobolje, ali je tamo jeftiniji i sam popravak zubi ili ugradnja implatanata ili zubnih proteza. I odlazak oftalmologu je prihvatljiviji. Za samo 100 kuna tamo će vam liječnik odrediti dioptriju i preporučiti naočale koje također manje koštaju. Odlazak u Brčko više se isplati i onima koji redovno koriste lijekove koji se u Hrvatskoj moraju platiti jer su i oni u Bosni daleko jeftiniji, a i u Brčkom rade dvije ljekarne, 24 sata dnevno. 


Nema komentara:

Objavi komentar