Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

02 siječnja 2017

Može seEvo kako se izvući kad se osjećate 'u banani'

Znanstvenici tvrde da postoje načini kako da sami sebe izvučete iz te crne rupe i lošeg raspoloženja
Nisu rijetki oni koji se tijekom božićnih i novogodišnjih proslava osjećaju depresivno i čekaju da sve prođe. Osjećaju se bolje kada sve opet uđe u onu neku redovitu svakodnevicu. 

No, nije samo vrijeme blagdana razdoblje u kojem se mnogi osjećaju usamljeno i tužno. Bilo koja situacija u životu može prouzročiti takav osjećaj kao da ste upali u crnu rupu iz koje se sami ne možete izvući. 

Neki će slamku spasa pronaći kod prijatelja, neki kod partnera, neki kod obitelji, neki u poslu, a neki kod psihologa. 

Bilo kako bilo, znanstvenici tvrde da postoje načini kako da sami sebe izvučete iz te crne rupe i lošeg raspoloženja.

Usredotočite se na detalje svađe ili situacije koja vas je bacila u očaj. Na taj ćete način analizirati što se moglo drukčije napraviti, izreći i na koji način reagirati, a što je moglo dovesti do drukčijeg razvoja događaja, tvrde istraživači sa Sveučilišta  Exeter. 

Oni su proveli 6-tjedno istraživanje u kojem su sudjelovale osobe s dijagnosticiranom kliničkom depresijom. Ispitanici su trebali detektirati znakove stresa i stresne situacije. 

Pacijenti koji su lošem raspoloženju pristupili tako da su zastali i proučili detalje problema osjećali su se mnogo manje pod stresom u odnosu na ostale. 

"Takve su osobe emocionalno jače i spremnije na neočekivane stresne situacije", rekao je voditelj istraživanja, profesor Ed Watkins. 


Nema komentara:

Objavi komentar