Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

09 travnja 2017

BORBASvjetska zdravstvena organizacija protiv krivotvorenih lijekova

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren, a od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaki drug lijek kupljen preko interneta krivotvoren, a od korištenja takvih lijekova godišnje umre i do milijun ljudi.

Iz navedenih razlog u Europskoj uniji će od 2019. godine biti uvedena tzv. serijalizacija lijekova, sustav označavanja svakog pakiranja lijeka kako bi se spriječilo korištenje i ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac.

Proces serijalizacije po prvi je put povjeren partneru izvan nacionalnih legislativnih tijela - farmaceutskoj industriji, pa je Inovativna farmaceutska inicijativa (IFI) predstavila u petak, na Drugoj regionalnoj konferenciji digitalne medicine "Budućnost je sada", projekt serijalizacije lijekova koji u Hrvatskoj treba zaživjeti 9. veljače 2019. godine.

Serijalizacija je propisana Direktivom Europske komisije iz 2011. Svako pakiranje lijeka bit će označeno serijalizacijskim brojem, koji će se moći provjeriti pri izdavanju lijeka pacijentu, čime se želi postići veća sigurnost i kontrola kvalitete lijekova.

"Cilj je spriječiti ulazak krivotvorenih lijekova u legalni opskrbni lanac, stavljajući u fokus zaštitu i povećanje sigurnosti pacijenata. Doznačivanjem jedinstvenog serijalizacijskog broja svakom pakiranju lijeka bit će moguće u svakom trenutku provjeriti autentičnost lijeka", pojasnila je Maja Drašković iz IFI-e.

Od 9. veljače 2019. i u Hrvatskoj će biti moguće na recept dobiti ili kupitisamo pakiranje lijeka koje sadrži Direktivom propisana paneuropska sigurnosna obilježja u vidu zaštite od otvaranja i jedinstvenog serijalizacijskog broja. Autentičnost lijekova provjeravat će se putem jedinstvenog identifikatora otisnutog na kutiji u obliku dvoznamenkastog barkoda na ovlaštenim prodajnim mjestima, dodaje Drašković.

Direktiva predviđa osnivanje Nacionalne medicinske verifikacijske organizacije, odnosno uspostavu nacionalnog sustava za čuvanje i provjeru podataka o lijekovima u kojeg će biti unesen svaki jedinstveni serijalizacijski broj, koji će omogućiti brzo i jednostavno očitavanje broja serije, serijalizacijskog broja i datuma isteka roka valjanosti na svim mjestima izdavanja lijekova. To pak značajno poboljšava postupke opoziva lijeka s tržišta, a time i sigurnost pacijenata.

IFI i Hrvatska udruga poslodavaca - Udruga proizvođača lijekova pokrenule su serijalizaciju u proljeće 2016., tako da se radi na okupljanju svih dionika odgovornih za opskrbu lijekova i provedbu serijalizacije.


Nema komentara:

Objavi komentar