Hrvati znaju raditi u Njemačkoj, ne znaju u Hrvatskoj?

16 travnja 2017

Pad proizvodnjePad proizvodnje domaćih jaja


Ako je vjerovati statistici, građani Hrvatske u prosjeku tijekom uskrsnih blagdana pojedu oko 1000 tona šunke, 350 tona janjetine i 30 milijuna jaja.

Ona su neizostavna na uskrsnom stolu. Nažalost, posljednje tri godine ni jaja ne proizvodimo dovoljno za vlastite potrebe. Do 2013. domaći proizvođači pokrivali su čak 98% tržišta - danas 85%.

Zbog strogih europskih propisa o držanju nesilica i iznimno visokih ulaganja, dio naših proizvođača odustao je od te proizvodnje, a ostali se bore s rastućim uvozom.

U najvećoj hrvatskoj farmi jaja prilagodbu europskim pravilima, koja nisu poštovale ni neke članice Unije, platila je 34 milijuna kuna. Sada ima suvremenu proizvodnju, s kontroliranom proizvodnjom pilića bez antibiotika, njihove hrane i jaja. Prvi čovjek tvrtke kaže kako Hrvatskoj treba hitan program razvoja peradarstva. Primjerice za 2013. do 2015. rast uvoza je nekih 113 posto ili nominalno negdje 105 milijuna jaja što je od ukupne naše proizvodnje koja je negdje 550 milijuna znači uvoz je negdje cirka 20%.Taj trend će se ako se nikakve stvari ne poprave na tom planu vjerojatno nastaviti i u budućnosti, rekao je Jakov Čorić, direktor farme jaja iz Bjelovara.

Nakon loših iskustava sa salmonelom u uvoznim proizvodima, mnogi se kupci sve više okreću domaćim jajima. Nažalost ona više nisu među proizvodima kojih imamo dovoljno za sebe, a lani smo ih uvezili za gotovo 6 milijuna eura.


Nema komentara:

Objavi komentar